Babka drożdżowa

A oto moje kolejne wielkanocne wypieki. Tym razem tradycyjna babka wielkanocna. Osobiście nie przepadam za babkami piaskowymi i na Wielkanoc najczęściej piekę babkę drożdżową.

Przepis na babkę wielkanocną:

1

Łyżkę cukru pudru oraz drożdże ucieramy do momentu, aż się rozpuszczą.


2

Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy wodę, pozostały cukier puder, jajko, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.


3

Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Dodajemy sól oraz masło. Ponownie mieszamy. Ciasto wyrabiamy łyżką lub ręką.


4

Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 minut.


5

W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę.


6

Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Im bardziej rozdrobnimy czekoladę, tym łatwiej rozprowadzimy nadzienie po wierzchu ciasta.


7

Uderzamy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przekładamy całość na posypaną stolnicę. Mąką posypujemy, również wierzch ciasta.


8

Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm oraz grubości 1-2 cm. Rozkładamy na nim nadzienie pozostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Zwijamy ciasno w roladę i delikatnie przekładamy do formy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.


9

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli babka za szybko się zarumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy na metalową kratkę do ostygnięcia.


10

Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem maślanym.

Jak przechowywać babkę?

Babka drożdżowa długo zachowa swoja świeżość, jeśli po ostudzeniu szczelnie zamkniemy ja w hermetycznym pojemniku. Wtedy swoja świeżość zachowa przez kilka dni.

Mrożenie babki

Ciasto mrozimy w hermetycznym pojemniku przełożonym papierem do pieczenia. Przechowujemy przez okres 3 miesięcy w zamrażalce. Babkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

A Wy jaką babkę lubicie bardziej? Drożdżową czy piaskową?

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:20 marca 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek